Je beter voelen door voeding

Je beter voelen door voeding

Welke voedingsadviezen zijn er voor PH-patiënten? Belangrijk is om naar mogelijkheden kijken in plaats van beperkingen, want voeding moet vooral leuk zijn, vindt Chermaine Kwant - van Weelderen. Zij is diëtist en sinds haar succesvolle longtransplantatie in 2016 voormalig PAH-patiënt. “Als je ziek bent is het extra fijn dat je in ieder geval nog lekker kunt eten en dat je weet dat het ook nog goed voor je is. Strenge diëten, die vaak ingezet worden bij ziekte of medicatie, geven een verminderde smaakbeleving. Hoe mooi is het als je je door lekkere voeding ook nog eens beter kunt voelen.”

Kwaliteit van leven

Als ex PAH-patiënt heeft Chermaine allerlei diëten uitgeprobeerd. Van sappen tot en met veganistisch. “Daar heb ik veel baat bij gehad. Gewoon proberen. Kijken hoe je lichaam reageert.” Maar wat bij de ene patiënt goed werkt, kan bij een ander geen effect hebben. Elke patiënt is weer anders. Dat maakt het lastig om voedingsadviezen te geven waar elke PH-patiënt iets aan heeft. Er is ook relatief weinig bekend op het gebied van voeding en leefstijl voor PH-patiënten. Om die kennis te vergroten doet ze momenteel promotieonderzoek in Amsterdam UMC naar het verbeteren van de kwaliteit van leven van PH-patiënten door bepaalde voeding.

Extra porties invriezen

Zelf koken kan een behoorlijke inspanning zijn. Een handige tip van Chermaine is om wat meer te koken dan je nodig hebt en de extra porties in te vriezen. “Dan kun je op dagen dat je minder energie hebt een gezonde maaltijd uit de vriezer halen.” Heel belangrijk is het om voldoende groente te eten. Groente zit vol vezels, vitamines en mineralen. Suiker is een boosdoener. “Steeds meer studies laten zien wat voor rol suiker speelt bij hart- en vaatziekten, kanker en overgewicht. Er zijn alternatieven die veel minder zoet zijn.” Tip: kook je eigen eten. Geen kant-en-klaar maaltijden, maar ook geen pakjes en zakjes. Ook daar zit vaak veel verborgen suiker in.

Vitamine D

Wat bekend is uit eerder onderzoek is dat veel patiënten een ijzertekort hebben. Met behulp van een ijzerinfuus wordt het ijzergehalte dan op het gewenste niveau gebracht. Verder leert onderzoek dat veel PH-patiënten een tekort hebben aan vitamine D. Zonlicht is de belangrijkste bron van deze vitamine. Onder invloed van zonlicht kan de huid zelf vitamine D aanmaken. Omdat de PH-patiënt lager in zijn energie zit, komt hij misschien minder buiten en dus minder in contact met zonlicht dan nodig is.

Minder zout

Van belang is ook om bewust met zout om te gaan. Te veel zout betekent dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Omdat veel PH-patiënten plaspillen gebruiken, hebben ze vaak een dorstig gevoel. Chermaine waarschuwt om niet te veel te drinken, want het hart moet al dat vocht rondpompen. “Ga niet over de grens van 1,5 tot 2 liter per dag. Probeer bij te houden hoeveel je drinkt.” Het beste is thee zonder suiker of water. Van limonade, vruchtensappen en koffie krijg je alleen maar meer dorst. Hou ook rekening met sausen, zo vervolgt ze. Want ook in saus is vocht verwerkt.

Meer over gezond leven

Het beste uit het leven halen

Het verhaal van Anita Neeven

Energie en bewegen

Het plannen van je energieniveau

Vocht- en zoutinname bij PAH

"Houd je aan je vochtbeperking van anderhalve liter"

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson