Shortness of Breathe - PAH

Kort van adem?

Merk je dat je kort van adem bent na een inspanning?
Of zélfs na activiteiten die normaal weinig moeite kosten, zoals bijvoorbeeld het oplopen van de trap? En heb je geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn? Dan kan dit wijzen op een onderliggend probleem. Kortademigheid komt immers nooit zomaar voor.

Blijf er dus niet mee zitten: je verdient duidelijkheid!

Astma
Overgewicht
Gebrek aan conditie
Bloedarmoede

Kortademigheid kan vele oorzaken hebben

Links zie je een aantal zaken die vaak aan de grondslag van kortademigheid liggen.

Maar denk ook aan: paniekaanval, chronische longaandoeningen zoals COPD (bv. door roken), littekens op de longen (longfibrose), hartfalen, longembolie, longkanker, zeldzame aandoeningen zoals Alpha-1 anti-tripsinedeficiëntie, idiopathische pulmonale fibrose, mucoviscidose, pulmonale (arteriële) hypertensie.

Opgelet: deze lijst is niet allesomvattend!


Het is niet makkelijk om na te gaan waar je klachten vandaan komen of te ontdekken hoe ernstig de oorzaak is. Heb je nog geen diagnose voor je kortademigheid gekregen en maak je je zorgen? Dan kan je best een arts raadplegen.

Hierbij kan het helpen om je klachten voor jezelf op te schrijven.

Weet ook dat kortademigheid kan gepaard gaan met andere klachten

Kortademigheid kan alleen komen, maar ook gepaard gaan met andere klachten. Wees dus extra aandachtig als je ook last hebt van andere ongemakken zoals: (aanhoudend) hoesten, blauwe lippen en huid, druk op of pijn aan de borst, duizeligheid of flauwvallen, gewrichtspijn, koorts, overmatig zweten, piepende ademhaling, snelle hartslag of bonzend hart (hartkloppingen), vermoeidheid, zwelling in de enkels/benen, zwelling in de buik.

Opgelet: deze lijst is niet allesomvattend!

Je verdient duidelijkheid!

Bereid je voor op je bezoek aan je huisarts. Vul alvast de onderstaande vragenlijst in om je klachten in kaart te brengen en neem deze mee naar je arts als basis voor jullie gesprek:

Wat gebeurt er dan?

Je huisarts zal waarschijnlijk een aantal vragen stellen op basis van de vragenlijst. Daarnaast vindt ook een standaard evaluatie van je algemene gezondheid plaats. Je arts zal mogelijk volgende dingen doen: hartslag meten, bloeddruk nemen, luisteren naar hart en longen met de stethoscoop en gewicht en lengte meten.

Daarna kan de dokter eventueel opteren voor een bloedname, saturatiemeting, spirometrie en/of een ECG.

Op basis hiervan komt er mogelijk al een verklaring naar voren. Indien nog onduidelijk, kan de arts bijkomende onderzoeken (laten) uitvoeren. Soms in samenwerking met een longarts of cardioloog.

Belangrijk is in ieder geval dat je duidelijkheid krijgt over de oorzaak van je kortademigheid, en dat je je gerust voelt.
Bij twijfel, neem daarom het zekere voor het onzekere en neem contact op met je arts.


Met de steun van:


Afkortingen: COPD (chronisch obstructieve longziekte), ECG (elektrocardiogram)


Referenties

[1] Palange P & Rohde G, ERS Handbook of Respiratory Medicine, 2019, 856p.

[2] Budhwar N & Syed Z, Am Fam Physician. 2020; 101(9): 542-548.

[3] Galiè N. et al., Eur Heart J. 2016 Jan 1;37(1):67-119.


Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson